«Вітамін D не завадить пацієнту заразитися вірусом, але він може зменшити ускладнення та запобігти смерті у тих, хто заражений.»
Вадим Бекман
Люди з важким дефіцитом вітаміну D мають удвічі більше шансів на розвиток важких ускладнень, включно зі смертю, якщо вони захворіють на COVID-19.
Це головний висновок дослідження, проведеного в Північно-Західному університеті в США, що займалося статистичним аналізом даних лікарень та клінік у Китаї, Франції, Німеччині, Італії, Ірані, Південній Кореї, Іспанії, Швейцарії, Великобританії та США.
Вивчивши глобальні дані, що стосуються пандемії COVID-19, команда — під керівництвом професора біомедичної інженерії Вадима Бекмана — виявила сильну кореляцію між важким дефіцитом вітаміну D та смертністю.
Пацієнти із країн з високим рівнем смертності від COVID-19, таких як Італія, Іспанія та Великобританія, мали нижчий рівень вітаміну D, порівняно з пацієнтами країн, що не були так сильно уражені.
Аналізуючи загальнодоступні дані пацієнтів, дослідження виявило сильну кореляцію між рівнем вітаміну D та цитокіновим штормом — гіперзапальним станом, спричиненим гіперактивною імунною системою, — а також співвідношення між дефіцитом вітаміну D та смертністю.
Цитокіновий шторм може серйозно пошкодити легені та призвести до гострого респіраторного дистрес-синдрому та смерті у пацієнтів. І, здається, саме цитокіновий шторм стає причиною смерті більшості пацієнтів із COVID-19.
Бекман вважає, що саме у цій ситуації вітамін D відіграє головну роль. Вітамін D не тільки зміцнює нашу імунну систему, але і може завадити їй стати небезпечно гіперактивною.
Це означає, що здоровий рівень вітаміну D може захистити пацієнтів від важких ускладнень, включно зі смертю, від COVID-19.
"Наш аналіз показує, що вплив може бути таким же високим, як зниження рівня смертності вдвічі", — сказав Бекман.
"Це не завадить пацієнту заразитися вірусом, але це може зменшити ускладнення та запобігти смерті у тих, хто вже заражений".
Бекман додав, що кореляція може допомогти пояснити багато загадок навколо COVID-19, таких як, чому рідше помирають діти. Діти ще не мають повністю розвиненої "набутої" імунної системи, яка є другою захисною силою імунної системи і може реагувати надміру.
"Діти в першу чергу покладаються на свою вроджену імунну систему", — сказав Бекман. "Це може пояснити, чому рівень їх смертності нижчий".
Мотивація досліджувати рівень вітаміну D з’явилася у Бекмана та його команди після того, як вони помітили незрозумілі відмінності в рівнях смертності від COVID-19 між країнами.
Серед початкових гіпотез щодо причин такої різниці були відмінності в якості охорони здоров’я, розподілі населення за віком, тестуванні або різному штамі коронавірусу. Бекман, проте, залишався скептично настроєним і хотів вивчити дані — і тепер впевнений, що знайшов справжню причину.
"Жоден із факторів (які, на думку людей, викликали розбіжності), не відіграє значної ролі", — сказав Бекман про попередні гіпотези.
“Система охорони здоров’я на півночі Італії є однією з найкращих у світі, і відмінності в смертності існують, навіть якщо дивитися на одну і ту ж вікову групу. І хоча обмеження на тестування справді відрізняються, розбіжності в рівнях смертності все ще існують, навіть якщо розглядати країни чи групи населення, щодо яких застосовуються аналогічні показники тестування”.
"Натомість ми побачили значну кореляцію з дефіцитом вітаміну D".
Бекман зазначає, що люди не повинні приймати надмірні дози вітаміну D, бо це може спричинити негативні побічні ефекти.
Організм синтезує вітамін D від прямих сонячних променів на шкірі, коли ми виходимо на вулицю. У літні місяці більшість людей повинні мати можливість отримати весь необхідний вітамін D від сонячного світла. Однак, карантин в багатьох країнах призвів до того, що люди перебували в приміщенні протягом багатьох тижнів, а рівень вітаміну D знижувався — у той час, як COVID-19 все ще циркулює серед населення.
Цей факт вказує на важливість заохочення фізичних вправ на свіжому повітрі.
Вітамін D міститься також у деяких продуктах, зокрема у жирній рибі — такій як лосось, сардини, оселедець та скумбрія — у червоному м’ясі, печінці, яєчних жовтках та вітамінізованій їжі.
Також Бекман зазначив, що для того, щоб зрозуміти, як вітамін D можна було б найбільш ефективно використовувати для захисту від ускладнень COVID-19, потрібно набагато більше досліджень.