Як алкоголь може вплинути на вашу імунну систему

alco

  Коли люди намагаються побороти нудьгу під час карантину, то розбирають алкоголь з полиць магазинів. За деякими даними, кількість продажів алкогольних напоїв збільшилася на 55 відсотків станом на кінець березня.

  Стрибок продажів алкоголю насторожив медичних експертів та чиновників у всьому світі, адже вони стурбовані тим, що посилене вживання алкоголю може зробити людей ще більш вразливими до респіраторних захворювань.

  Генеральний хірург США закликав дорослих, що перебувають у зоні ризику, утриматися від алкогольних напоїв. Невдовзі Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) також запропонувала людям припинити вживати алкоголь, оскільки він може збільшити ризик виникнення ускладнень від COVID-19.

  “Споживання алкоголю пов'язане з цілим рядом інфекційних та неінфекційних захворювань та психічних розладів, що можуть зробити людину більш вразливою до COVID-19. Зокрема, алкоголь ставить під загрозу імунну систему організму та збільшує ризик несприятливих наслідків для здоров'я”, — заявили представники ВООЗ.

  Хоча поки дані про зв'язок алкоголю з COVID-19 обмежені, минулі дані свідчать про те, що споживання алкоголю може погіршити результати інших респіраторних захворювань, пошкодивши легені та шлунок, а також клітини, що відповідають за імунну функцію.

Вживання алкоголю послаблює імунні клітини основних органів

  Коли людина піддається впливу вірусу, її організм встановлює імунну відповідь на атаку та “вбиває” стороннього збудника. Взагалі, чим здоровіша імунна система людини, тим швидше вона може позбутися вірусу і одужати від такої хвороби, як COVID-19. За замовчуванням алкоголь ускладнює роботу імунної системи з підготовки та захисту організму від шкідливих мікробів.

 “Алкоголь несприятливо впливає на організм, у тому числі на всі клітини імунної системи, що призводить до підвищеного ризику серйозних інфекцій”, — сказала доктор Е. Дженніфер Едельман, фахівець з медицини залежностей Єльської школи медицини.

  Наприклад, алкоголь пошкоджує імунні клітини у легенях та дрібні ворсинки у дихальних шляхах, які виконують важливу роботу — вичищають збудників хвороби з наших дихальних шляхів.

  “Якщо клітини, що покривають дихальні шляхи людини, пошкоджені через алкоголь, то вірусним частинкам, таким як COVID-19, легше отримати доступ до дихальних шляхів. А це призводить до того, що імунні клітини, які борються з інфекцією, також не працюють, а це підвищує загальний ризик більш серйозних захворювань, а також різних ускладнень”, — сказав доктор Алекс Мрощик-Макдональд, практикуючий сімейний лікар із Південної Каліфорнії.

  Так само алкоголь може спровокувати запалення шлунку і знищити мікроорганізми, які живуть у кишечнику і підтримують здоров'я імунної системи.

 “Споживання алкоголю може вбити нормальні здорові бактерії кишечника, які сприяють зміцненню здоров'я та зменшенню ризику зараження”, — зазначив Мрощик-Макдональд.

  Коли організм не в змозі позбутися патогену, його стан може погіршитися і призвести до більш важких, небезпечних для життя ускладнень.

  Минулі дослідження показали, що споживання алкоголю призводить до більш важких захворювань легенів, таких як гострий респіраторний дистрес-синдром у дорослих (ГРДС) та інших легеневих захворювань, включно з пневмонією, туберкульозом та респіраторно-синцитіальним вірусом.

  Багато експертів у галузі охорони здоров’я припускають, що ті ж результати вживання алкоголю можуть стосуватися і COVID-19.

  “Разом з COVID-19 алкоголь, ймовірно, може завадити організму позбутися SARS-CoV-2 і спричинити гірші наслідки для людей, включно з ГРДС, який, як правило, призводить до смерті”, — сказала Едельман.

Алкоголь відволікає організм від інших функцій

  Вживання алкогольних напоїв також ускладнює виконання вашим організмом інших важливих функцій, наприклад, боротьбу з хворобою.

  За даними клініки Клівленда, коли ви випиваєте ковток алкоголю, ваш організм визначає, що розщеплення алкоголю пріоритетніше за кілька інших функцій організму. Організм не може зберігати алкоголь, як це відбувається з вуглеводами і жирами, тому він повинен негайно відправити його в печінку, де алкоголь переробляється.

  Крім того, як відомо, алкоголь погіршує якість сну. І чим менше людина спить, тим вищий ризик захворіти.

  Нестача сну також може вплинути на те, скільки часу потрібно людині на одужання, якщо вона захворіє, повідомляє клініка Мейо.

Занадто багато — це скільки?

  За словами Мрощика-Макдональда, незрозуміло, яка кількість алкоголю уже є надмірною і починає погіршувати стан імунної системи.

  Минулі дані показують, що постійне вживання алкоголю може мати величезний вплив на імунну систему.

  “Дослідження показали, що великі дози алкоголю (приблизно 14 напоїв на тиждень або більше п'яти-шести напоїв за раз) безпосередньо пригнічують імунну систему, і що зловживання алкоголем пов'язане з підвищеним ризиком розвитку інфекційних захворювань”, — сказав Мрощик-Макдональд.

  Однак, дані також показують, що навіть малі дози алкоголю можуть впливати на імунну систему.

  Мрощик-Макдональд радить не пити більше, ніж кілька разів на тиждень, і лише дві-три порції алкоголю за раз.

  Тим, хто перебуває у зоні ризику виникнення COVID-19, як-от пацієнти з серцевими захворюваннями або діабетом, він рекомендує пити ще менше.

  “Ті, хто має підвищений ризик захворювань, повинні вживати малу кількість алкоголю або взагалі утриматися від нього. Оскільки варто цінувати кожну дрібницю, яка може допомогти покращити здоров'я та зменшити ризики, навіть якщо аргументи таких ризиків не зовсім зрозумілі", — сказав Мрощик-Макдональд.

Висновки

  Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) та генеральний хірург США попередили людей, що варто уникати вживання великої кількості алкоголю під час пандемії COVID-19.

  Алкоголь може мати цілий ряд шкідливих наслідків для організму, які можуть погіршити імунну відповідь людини та піддати її більшому ризику зараження COVID-19.

  Отже, медичні експерти рекомендують пити не більше кількох разів на тиждень та помірними дозами. 

  Ті пацієнти, що мають будь-який з відомих факторів ризику виникнення COVID-19, як-от серцеві захворювання або діабет, повинні пити ще менше.

Джерело Healthline

Copyright © Age Free 2021 Усі права захищені