Ожиріння — фактор ризику необхідності штучної вентиляції легень через COVID-19 та смерті від цієї хвороби

legeni  У дорослих, які не досягли 65 років, ожиріння було пов’язане з підвищеним ризиком підключення до апарату штучної вентиляції легень або смерті від нового коронавірусу 2019 (COVID-19), згідно з матеріалом, опублікованим в “Annals of Internal Medicine”.
  Дослідники з Ірвінгського медичного центру Колумбійського університету провели ретроспективне дослідження дорослих, які потрапили до лікарні з відділення екстреної допомоги з позитивними результатами тесту COVID-19 між 10 березня і 24 квітня 2020 року. З метою визначити взаємозв'язок між ожирінням та ризиком під’єднання до апарату штучної вентиляції легень, смертю, запаленням та ураженням міокарду. У пацієнтів було підтверджено наявність COVID-19 за допомогою ПЛР-тесту з назофарингеального мазка. До 10 червня 2020 року вчені досліджували рівень смертності серед пацієнтів лікарень.
 За їхніми словами, дослідники використовували стандартні класифікації Всесвітньої організації охорони здоров’я для вимірювання індексу маси тіла. Також вони використовували термін «зайва вага» для опису ІМТ від 25 до 29,9 кг/м2 як референтної групи. Автори дослідження також визнали, що ожиріння вже відоме як фактор ризику виникнення пневмонії та гострого респіраторного дистрес синдрому.
  У аналіз було включено дані 2466 госпіталізованих дорослих з COVID-19. Автори дослідження повідомляють, що середній вік пацієнтів становив 67 років, 58% — чоловіки, і приблизно половина пацієнтів — латиноамериканці. Середній ІМТ цієї госпіталізованої групи становив 27,9 кг/м2. Автори дослідження заявили, що у половини пацієнтів була гіпертонія, у 40% — діабет, а середня кількість коморбідних станів — 2.
  Хворі з ожирінням 2 або 3 класу, що означало ІМТ> 35 кг/м2, були молодшими, рідше серед них були чоловіки, частіше —  темношкірі. Також вони рідше мали хвороби нирок або ж звичку курити. Більше пацієнтів з ІМТ меншим за 18,5 кг/м2 або більшим за 35 кг/м2 страждали на астму, ХОЗЛ (хронічне обструктивне захворювання легень) або мали захворювання серця, порівняно з пацієнтами з ожирінням 2 або 3 класу із COVID-19.
   Під час 7 днів перебування в лікарні в середньому інтубували 22% пацієнтів, чверть померла, половину виписали, а 2% залишилися госпіталізованими. Автори дослідження виявили, що пацієнти із зайвою вагою із COVID-19 мають більшу ймовірність інтубації або смерті порівняно з тими пацієнтами, які не мали зайвої ваги або їхні показники були вище діапазону зайвої ваги. Це ще раз підтвердилося, коли автори дослідження проаналізували такі фактори, як стать, наявність діабету та гіпертонії. Однак такий висновок не стосувався дорослих віком понад 65 років. Аналіз показав, що ожиріння було фактором ризику підключення до апарату штучної вентиляції легень чи смерті лише для пацієнтів із COVID-19 до 65 років.
   “Наші висновки містять докази, що підтверджують рекомендації Центрів з контролю та профілактики захворювань у США та Національної служби охорони здоров’я у Великобританії, які стверджують, що пацієнти з ІМТ 40 кг/м2 або більше мають високий ризик поганих результатів COVID-19, і тому їм слід дотримуватися тривалого соціального дистанціювання”, — написали автори дослідження. “Оскільки Сполучені Штати та інші країни починають скасовувати накази про перебування вдома, ці результати можуть стати темою для дискусій між медичними працівниками та пацієнтами щодо плану дій у сфері охорони здоров’я та переваг тривалого соціального дистанціювання, особливо для молодих людей із ожирінням ІІ або ІІІ ступеня.”
  Хоча на даний час автори дослідження не знають, які механізми впливають на взаємозв'язок між ожирінням, гострою дихальною недостатністю та смертю від COVID-19, вони мають кілька гіпотез щодо цього. Зокрема, що більша кількість жирової тканини в організмі може призвести до активації імунної системи. Вчені також сказали, що пацієнти з ожирінням частіше мають супутні захворювання, що робить їх схильними до більшої серцевої дисфункції під час гострого перебігу хвороби. 
  “Додаткові дослідження повинні оцінити потенційні механізми, що пов'язують ожиріння та дихальну недостатність при COVID-19, включно з роллю специфічних запальних цитокінів, опосередкованою дисфункцією ендотеліальних клітин та тромбозом, а також механікою грудної стінки”, — підсумували автори дослідження.
 
Джерело Contagion Live
Copyright © Age Free 2021 Усі права захищені