Ожиріння — фактор ризику необхідності штучної вентиляції легень через COVID-19 та смерті від цієї хвороби

  У дорослих, які не досягли 65 років, ожиріння було пов’язане з підвищеним ризиком підключення до апарату штучної вентиляції легень або смерті від нового коронавірусу 2019 (COVID-19), згідно з матеріалом, опублікованим в “Annals of Internal Medicine”.
  Дослідники з Ірвінгського медичного центру Колумбійського університету провели ретроспективне дослідження дорослих, які потрапили до лікарні з відділення екстреної допомоги з позитивними результатами тесту COVID-19 між 10 березня і 24 квітня 2020 року. З метою визначити взаємозв'язок між ожирінням та ризиком під’єднання до апарату штучної вентиляції легень, смертю, запаленням та ураженням міокарду. У пацієнтів було підтверджено наявність COVID-19 за допомогою ПЛР-тесту з назофарингеального мазка. До 10 червня 2020 року вчені досліджували рівень смертності серед пацієнтів лікарень.
 За їхніми словами, дослідники використовували стандартні класифікації Всесвітньої організації охорони здоров’я для вимірювання індексу маси тіла. Також вони використовували термін «зайва вага» для опису ІМТ від 25 до 29,9 кг/м2 як референтної групи. Автори дослідження також визнали, що ожиріння вже відоме як фактор ризику виникнення пневмонії та гострого респіраторного дистрес синдрому.
  У аналіз було включено дані 2466 госпіталізованих дорослих з COVID-19. Автори дослідження повідомляють, що середній вік пацієнтів становив 67 років, 58% — чоловіки, і приблизно половина пацієнтів — латиноамериканці. Середній ІМТ цієї госпіталізованої групи становив 27,9 кг/м2. Автори дослідження заявили, що у половини пацієнтів була гіпертонія, у 40% — діабет, а середня кількість коморбідних станів — 2.
  Хворі з ожирінням 2 або 3 класу, що означало ІМТ> 35 кг/м2, були молодшими, рідше серед них були чоловіки, частіше —  темношкірі. Також вони рідше мали хвороби нирок або ж звичку курити. Більше пацієнтів з ІМТ меншим за 18,5 кг/м2 або більшим за 35 кг/м2 страждали на астму, ХОЗЛ (хронічне обструктивне захворювання легень) або мали захворювання серця, порівняно з пацієнтами з ожирінням 2 або 3 класу із COVID-19.
   Під час 7 днів перебування в лікарні в середньому інтубували 22% пацієнтів, чверть померла, половину виписали, а 2% залишилися госпіталізованими. Автори дослідження виявили, що пацієнти із зайвою вагою із COVID-19 мають більшу ймовірність інтубації або смерті порівняно з тими пацієнтами, які не мали зайвої ваги або їхні показники були вище діапазону зайвої ваги. Це ще раз підтвердилося, коли автори дослідження проаналізували такі фактори, як стать, наявність діабету та гіпертонії. Однак такий висновок не стосувався дорослих віком понад 65 років. Аналіз показав, що ожиріння було фактором ризику підключення до апарату штучної вентиляції легень чи смерті лише для пацієнтів із COVID-19 до 65 років.
   “Наші висновки містять докази, що підтверджують рекомендації Центрів з контролю та профілактики захворювань у США та Національної служби охорони здоров’я у Великобританії, які стверджують, що пацієнти з ІМТ 40 кг/м2 або більше мають високий ризик поганих результатів COVID-19, і тому їм слід дотримуватися тривалого соціального дистанціювання”, — написали автори дослідження. “Оскільки Сполучені Штати та інші країни починають скасовувати накази про перебування вдома, ці результати можуть стати темою для дискусій між медичними працівниками та пацієнтами щодо плану дій у сфері охорони здоров’я та переваг тривалого соціального дистанціювання, особливо для молодих людей із ожирінням ІІ або ІІІ ступеня.”
  Хоча на даний час автори дослідження не знають, які механізми впливають на взаємозв'язок між ожирінням, гострою дихальною недостатністю та смертю від COVID-19, вони мають кілька гіпотез щодо цього. Зокрема, що більша кількість жирової тканини в організмі може призвести до активації імунної системи. Вчені також сказали, що пацієнти з ожирінням частіше мають супутні захворювання, що робить їх схильними до більшої серцевої дисфункції під час гострого перебігу хвороби. 
  “Додаткові дослідження повинні оцінити потенційні механізми, що пов'язують ожиріння та дихальну недостатність при COVID-19, включно з роллю специфічних запальних цитокінів, опосередкованою дисфункцією ендотеліальних клітин та тромбозом, а також механікою грудної стінки”, — підсумували автори дослідження.
 
Джерело Contagion Live

Фізичні вправи можуть захистити від ускладнень смертельного
COVID-19: результати досліджень

  Регулярні фізичні вправи можуть знизити ризик виникнення гострої дихальної недостатності — основної причини смерті у пацієнтів із вірусом COVID-19. Про це повідомляє дослідник фізичної активності Чжен Ян. Він закликає людей займатися фізичними вправами, адже висновки його досліджень також пропонують потенціюючий підхід до лікування.

  Доповідь Чжен Яна з Медичного факультету Університету Вірджинії ім. Роберта М. Берна показала, що результати медичних досліджень “активно підтримують” ідею того, що фізичні вправи можуть запобігти або принаймні зменшити ступінь тяжкості ГРДС (Гострий респіраторний дистрес-синдром), що вражає від 3% до 17% усіх пацієнтів із COVID-19. Це означає, що за оцінками федеральних центрів контролю та профілактики захворювань від 20% до 42% пацієнтів, госпіталізованих із COVID-19, мають розвинений ГРДС. Від 67% до 85% пацієнтів приймають до відділень інтенсивної терапії.

  Дослідження, проведені перед пандемією, свідчать про те, що приблизно 45% пацієнтів, у яких розвинулась важка форма ГРДС, помруть.

   “Все, що ви чуєте зараз щодо способів лікування — це або соціальне дистанціювання, або апарат штучної вентиляції легень. Так, наче все, що ми можемо зробити – це або уникати ризику зараження, або покладатися на апарат, аби вижити, якщо ми таки заразимося”, — сказав Ян. “Зворотна сторона історії полягає в тому, що приблизно 80% пацієнтів із підтвердженим COVID-19 мають легкі симптоми і дихальна підтримка їм не потрібна. Виникає запитання: “Чому?”. Наші висновки про ендогенний антиоксидантний фермент містять важливі підказки і спонукали нас розробити нову терапію проти ГРДС, спричиненого COVID-19.”

Потужний антиоксидант

Continue reading

Ожиріння, діабет та COVID-19: що потрібно знати лікарям первинної медичної допомоги

   До групи з високим ризиком розвитку важкого перебігу хвороби COVID-19 центром контролю захворювань зараховано людей з важким ожирінням, визначеним як ІМТ не менше 40 кг/м2, та діабетом.

   Тематичне дослідження в Китаї показало, що від початку спалаху до 11 лютого 2020 року рівень смертності серед пацієнтів із COVID-19, які страждали діабетом, становив 7,3% порівняно з 0,9% у пацієнтів без коморбідних станів.

   Гарольд Бейс, доктор медичних наук, головний науковий співробітник медичної асоціації з питань ожиріння, медичний директор та президент Луїсвільського дослідного центру метаболізму та атеросклерозу, повідомив Healio Primary Care, що у пацієнтів із ожирінням та діабетом часто погіршується імунна функція. А це призводить до підвищеного ризику розвитку інфекції COVID-19 та поганих наслідків після зараження. Отже, лікарі первинної медичної допомоги повинні надавати пацієнтам практичну інформацію про запобігання інфекції та безпечні методи під час пандемії COVID-19.

   Вільям Янсі, доктор медичних наук, директор центру Харчування та Фітнесу в Дюкському університеті розповів Healio Primary Care, що пацієнти з цукровим діабетом та ожирінням повинні вживати типових заходів для запобігання зараження COVID-19. До цих заходів належить часте миття рук та соціальне дистанціювання, а також достатня кількість сну, фізична активність та здорове харчування, що допомагає контролювати стан пацієнтів та покращувати імунітет.

  “Профілактика COVID є ще більш важливою для людей з ожирінням або діабетом, оскільки ризик важких захворювань для них вищий”, — сказав Янсі.

Continue reading

"Я же здоров! Зачем мне обследование?" Или как регулярный контроль своего состояния помогает сохранить здоровье?

  

  Извечная проблема современных людей - это недостаточно серьезное отношение к своему здоровью. И правда, большинство из нас даже не задумывается о том, чтобы пройти обследование или проконсультироваться со специалистом пока не возникнет острых состояний и симптомы сами не дадут о себе знать. Но мы забываем, что именно профилактические осмотры способны обезопасить нас и предотвратить значительное количество заболеваний.

  Однако для многих людей частота визитов к врачу для регулярной проверки состояния здоровья не совсем ясна. Некоторые люди ожидают ежегодного осмотра, в то время как другие считают, что осмотра раз в два-три года достаточно, а то и совсем не считают нужным посещать специалиста без жалоб. Большинство населения возрастом моложе 40 лет, как правило, не страдают заболеваниями, которые можно диагностировать лишь по результатам физикального осмотра. Проблемы этой возрастной группы обычно имеют определенные признаки или симптомы, которые могут побудить желание обратиться к врачу.

 

     Для того, чтобы более детально понимать ценность и важность профилактических осмотров, мы выделили несколько основных целей регулярных чек-апов:

Continue reading

Почему мы уверены, что вы можете жить дольше

   На протяжении всей своей достаточно длинной истории человечество пыталось найти эликсир вечной молодости. Особенно это стремление коснулось сильных мира сего: императоров Китая Цинь Ши Хуанди и У-ди, императора Римской империи Августа, Адольфа Гитлера и других. Многие в этом даже в какой-то степени преуспевали, но бывали и неудачные эксперименты, которые имели обратный эффект, при чем иногда мгновенный!

   По мере развития науки люди научились быть более избирательными при выборе методов продления жизни, появились исследования, на которые можно было опереться при формировании своих оптимальных правил выживания. Но при всем уважении к доказательной медицине, должен отметить, что сплошь и рядом встречаются результаты исследований, которые противоречат друг другу уже сейчас или те результаты, которые казались неопровержимыми, через несколько лет становятся абсурдными…

   Например, автор статьи, вышедшей в 2017 году в журнале The Atlantic, психолог Джин Твенге, утверждала, что рост числа самоубийств и депрессии среди подростков связан с увеличением числа смартфонов. Ранее специалисты из Аризонского университета провели исследование среди 346 молодых людей в возрасте от 18 до 20 лет и они также пришли к выводу, что связь между смартфонами и депрессией существует.  В то же время, работы Кэндис Оджерс и Михаэлин Дженсен — специалистов из Университета Северной Каролины в Гринборо и Эми Орбен — исследователя из Кембриджского университета, а также Джеффа Хэнкока — основателя Стэнфордской лаборатории социальных медиа пришли к одинаковым выводам: «Нынешний дискурс вокруг телефонов и нашего здоровья — результат ажиотажа и большого страха, и если вы сравните эффект вашего телефона с эффектом он неправильного питания, плохого сна или курения, то увидите, что они несоизмеримы».

   Можно ли в таком случае доверять чему-то кроме собственной интуиции? Как в потоке информации выбрать наиболее рациональные заключения и использовать их для улучшения своего здоровья и продления  жизни?

   Нужно помнить 2 вещи: мы все разные, но мы все люди! Мы все хотим быть счастливыми, но для каждого человека счастье выглядит по-разному и имеет разные пути достижения. Мы все хотим быть здоровыми, но чтобы сделать здоровым каждого человека нужно учесть его индивидуальные особенности и слабые звенья.

Continue reading

Люди живуть довше, але не краще — потрібен новий соціальний договір

   Управління національної статистики Великобританії оприлюднило дані, що свідчать про скорочення тривалості життя та погіршення перспектив здоров'я. Скоротився також середній проміжок часу, коли люди можуть насолоджуватися життя і бути здоровими. 

   Але гірше те, що це стосується і молодшого покоління: адже діти, народжені зараз, будуть частіше хворіти і раніше скаржитися на біль та дискомфорт через погане здоров’я. 

   За словами сера Джона Белла, професора медицини в Оксфордському університеті, “Довголіття — єдине найважливіше питання для суспільства в наступні 30 років”.

   Лідери з усього світу зібралися на Міжнародному саміті з питань управління довголіттям у Лондоні, щоб поділитися досвідом та зрозуміти, як вирішити проблеми і жити довше.

   Стратегічна консультативна рада Всепартійної парламентської групи з питань довголіття розробляє національну стратегію, щоб додати 5 років до тривалості здорового життя. Голова ради Девід Філкін заявив: «Нам потрібно докладати набагато більше зусиль для профілактики здоров’я протягом усього нашого життя, щоб, у першу чергу, запобігти виникненню захворювань та вилікувати наявні. Це вимагатиме узгоджених дій уряду на національному та місцевому рівнях, Державної служби охорони здоров'я, третього сектору та бізнесу».

Continue reading

Чи можемо ми запобігти ранній смертності?

   У Британському журналі спортивної медицини опубліковані результати дослідження користі бігу. Виявилося, що для людей, які бігають — навіть небагато — знижується ризик ранньої смерті у порівнянні з людьми, що не займаються бігом.  

   Це підтвердилося навіть серед людей, які бігають менше 50 хвилин раз на тиждень зі швидкістю нижче 6 миль/год.

   Вчені університетів різних країн об’єдналися для дослідження:

  • Желько Педішич. Інститут здоров'я та спорту, Університет Вікторії, Мельбурн, штат Вікторія, Австралія.
  • Ніпун Шрестха. Інститут здоров'я та спорту, Університет Вікторії, Мельбурн, штат Вікторія, Австралія.
  • Жозо Григіч. Інститут здоров'я та спорту, Університет Вікторії, Мельбурн, штат Вікторія, Австралія.
  • Стефанія Ковальчик. Інститут здоров'я та спорту, Університет Вікторії, Мельбурн, штат Вікторія, Австралія.
  • Еммануель Стаматакіс. Центр Чарльза Перкінса, Університет Сіднея, Сідней, Новий Південний Уельс, Австралія.
  • Нучарапон Ліангрунром. Інститут здоров'я та спорту, Університет Вікторії, Мельбурн, штат Вікторія, Австралія. Інститут народонаселення та соціальних досліджень, Махідольський університет, Салая, Футтамонтон, Нахон-Патом, Таїланд.
  • Сильвія Тітце. Інститут спортивних наук, Університет в Граці, Грац, Австрія.
  • Стюарт Бідл. Інститут стійких регіонів, Центр охорони здоров'я, інформатики та економічних досліджень, Університет Південного Квінсленда, Спрінгфілд-Централ, Квінсленд, Австралія.
  • Адріан Е Бауман. Науково-дослідна співпраця з профілактики, Школа охорони здоров'я, Медичний факультет, Університет Сіднея, Сідней, Новий Південний Уельс, Австралія.
  • Адам Віргіле. Нью-Йорк, США.
  • Пекка Оя. Інститут досліджень у зміцненні здоров'я UKK, Тампере, Фінляндія.

   Вчені розробили 14 досліджень, в яких взяли участь понад 200 000 людей. Дослідники сподівалися визначити, чи може біг запобігти смерті від серцевих захворювань, раку чи інших хвороб.

   Вони також прагнули з'ясувати, скільки потрібно бігати людям, щоб отримати відповідний результат. Учасників відстежували протягом періодів від 5,5 до 35 років. В ході цих досліджень помер 25951 учасник. 

Continue reading

Не врачами едиными

    Человек – это сложный, целостный организм, который должен работать по часам, обеспечивая себе полноценную, здоровую жизнь. Но может ли человек полноценно существовать без физического здоровья? Разумеется, большинство из Вас ответят: «Конечно нет! Без здоровья уровень жизни стремительно упадет.”. И это правда. Давайте же посмотрим на вопрос здоровья немного с другого ракурса.

    Многие из нас задумываются над вопросом здоровья лишь тогда, когда возникает проблема и нужно непосредственно обращаться к врачу. Потом зачастую появляются вопросы о том, верное ли лечение, почему так много медикаментов и правильно ли вообще всё это. Но, задумавшись над этим немного раньше, большинство вопросов, возможно, так бы никогда и не возникли.

    Здоровье каждого человека – это его сознательный труд и забота о себе. Лечить последствия куда сложнее, чем предупредить заболевание. Ни для кого не секрет, что ключом к долголетию, вечной красоте и молодости есть отнюдь не врачи, а здоровый образ жизни (ЗОЖ). И вправду, почему врач виноват в том, что человек не может выпить 2л воды в сутки или сделать 10000 шагов?  По данным ВОЗ уровень здоровья на 55-60% зависит от образа жизни.  Исследование, проведенное в 2018 году в США продемонстрировало, что соблюдение правил ЗОЖ позволяет отстрочить появление трех самых распространённых заболеваний (сердечно-сосудистых, онкологических и диабета) на 10 лет у женщин и 8 лет у мужчин.

    Актуальным в данное время остается вопрос: почему же нет взаимосвязи между затратами на здравоохранение в стране и уровнем здоровья граждан? Большинство денег направлены на лечение тех или иных заболеваний, но несет ли это желаемый эффект? К примеру, в США расходы на здравоохранение составляют порядка 9000$ на человека. Если умножить эту цифру на население земного шара, то получится сумма практически равняющаяся мировому ВВП. Исходя из этого, направление основного количества средств на лечение заболеваний – это заведомо утопический путь! Нужно делать акцент на профилактике и обучении населения базовым принципам ЗОЖ. Каждый из нас может начать заботиться о своем будущем прямо сейчас, ведь это поможет как распознать заболевания на начальных этапах, так и вовсе предупредить их появление.

    Как же узнать, есть ли у меня предпосылки к ухудшению здоровья или я все делаю правильно? Существуют некие маркеры самоконтроля:

Continue reading

Copyright © Age Free 2021 All rights reserved