Хронічний стрес від коронавірусу впливає на ваше психічне здоров'я. Ось як фізичні вправи можуть допомогти

stress  Страждаєте від пригніченого настрою під час карантину? Намагаєтесь знайти мотивацію робити що-небудь? Ви не самотні. Всього шість тижнів хронічного стресу може призвести до депресивних симптомів навіть у людей без попереднього діагнозу. Ми пережили цей тримісячний період пандемії і ви можете відчувати пригнічений настрій, не схожий ні на що, що ви відчували раніше.
  Наше дослідження в лабораторії NeuroFit в університеті Макмастер показує, що фізичні вправи можуть запобігти депресії, викликаної стресом. Для цього досить швидкої 30-хвилинної прогулянки тричі на тиждень. Але навіть за найкращих обставин майже половині молодих та 70 % дорослих людей важко бути достатньо активними, щоб досягти міцного здоров'я.
  Наше останнє дослідження має на меті розробити набір вправ для психічного здоров’я, щоб підтримати людей під час цієї пандемії та в майбутньому. Але нам потрібна ваша допомога. Беручи участь у нашому опитуванні (посилання в кінці статті), ви допоможете зібрати інформацію, необхідну нам для розробки набору вправ, виходячи з реальних обставин, з якими люди стикаються під час COVID-19.
Одна реакція на стрес для всіх стресорів
  Невдалий побічний ефект пандемії COVID-19  —  її вплив на психологічні страждання та психічне здоров'я. Психологічний стрес, такий як конфлікт з членом сім’ї, активізує реакцію на стрес так само, як і фізична загроза. Все починається в стовбурі головного мозку активацією гіпоталамуса та двох його паралельних осей: осі САС (симптоадреналова система) та осі ГГAС (гіпоталамо-гіпофізарно-адреналова система).
Вісь САС працює швидко. Через симпатичну нервову систему вона викликає приплив адреналіну в кров, ініціюючи реакцію "бийся або тікай", щоб стимулювати максимальну потужність організму.
  Вісь ГГАС працює більш поступово. Вона індукує каскад гормонів, що призводить до викиду кортизолу в кров, що, в свою чергу, вивільняє цукор з печінки та жирових клітин. Це забезпечує тіло енергією, необхідною для того, щоб витримувати стресові фактори протягом більш тривалого часу.
  У своїй гострій формі стрес насправді плюс, оскільки він пробуджує ваш мозок і тіло для дій та сприяє більш високій ефективності роботи. Однак у хронічній формі стресу спостерігається більша реактивність і повільніше відновлення стресової реакції. Це означає, що реакція на стрес спрацьовує легше, у відповідь на нижчий рівень стресу, і для повернення до нормального стану потрібно більше часу. Результатом є велике навантаження на мозок і організм в цілому, що може призвести до симптомів психічних і фізичних захворювань.
Хронічний стрес від пандемії COVID-19
  Період пандемії неймовірно напружений. Різке припинення «звичайного життя» і думка про те, що речі ніколи не зможуть бути такими ж, як були, викликали швидку еволюцію нашої колективної самоідентичності. Як результат, багато людей відчувають, що вони втратили своє місце в цьому світі. Це сприяє додатковій напрузі у повсякденному житті, змушує нас більше реагувати на, здавалося б, незначні події, і це може зіграти важливу роль у прогнозуванні нашого здоров’я мозку у майбутньому.
  За звичайних обставин люди повідомляли про майже 50-відсотковий шанс пережити стресовий день. Цей шанс, ймовірно, зростає, поки люди перебувають вдома — через карантинні обмеження. Хоча в стресові дні всі відчувають себе гірше, люди, що переживають різкі перепади настрою між стресовими та нестресовими днями, мають підвищений ризик розвитку депресії та тривоги.
  Як довго це триватиме? Ніхто насправді не знає. З часом ця невизначеність та відсутність контролю можуть змінити нашу реакцію на інші стресові фактори. Замість реакції "бийся або тікай", ми переживаємо реакцію "завмирання", відчуваючи себе безпорадними та позбавленими мотивації. Це симптоми депресії, викликаної стресом.
Перехресна підготовка реакції на стрес за допомогою фізичних вправ
  Вправи можуть допомогти. Незважаючи на те, що технічно вони також є стресором і активізують реакцію на стрес так само, як і психологічний стресор, величина реагування на стрес гостра і керована завдяки зміні інтенсивності та тривалості. Подібно зміцненню м'язів, тренування “укріплюють" стресову систему так, щоб вона могла переносити більш високий рівень напруження з меншою реакцією та швидшим відновленням. Це робить нас більш стійкими до всіх форм стресорів, навіть до психологічних, що спричинені цією пандемією.
  Дослідження нашої лабораторії та інші показують, що близько 30 хвилин аеробних занять середньої інтенсивності тричі на тиждень можуть підвищити настрій, знизити психологічний стрес і зменшити симптоми депресії та тривоги у малорухливих осіб. Якщо порівнювати з антидепресантами, ця доза фізичних вправ має ту ж ефективність при лікуванні психічних захворювань, спричинених стресом, без потенційних побічних ефектів ліків, таких як нудота, втома або втрата апетиту.
  Однак, через раптове закриття тренажерних залів та рекреаційних закладів, обмежений доступ до громадських парків та закриття дитячих садків, шкіл  людям стало складніше бути достатньо активними для підтримки міцного здоров’я.
  Ми хочемо знати, як у вас справи. Ми розпочали опитування, призначене для аналізу поточного стану психічного здоров'я, спричиненого пандемією, та встановлення чітких бар'єрів, що заважають людям регулярно займатися фізичними навантаженнями під час пандемії. Ця інформація потім буде використана для створення науково обґрунтованого Набору фізичних вправ. Набір буде безкоштовним, його планують створити до липня 2020 року. Для отримання додаткової інформації або для заповнення опитування, відвідайте: neurofitlab.ca/covid-19.html
Джерело The Conversation
Copyright © Age Free 2021 All rights reserved